Dronebilde av FREVARs anlegg på Øra i Fredrikstad.

FREVAR har fått CLIMIT-støtte til mulighetsstudie på karbonfangst

FREVAR mottar CLIMIT-støtte til karbonfangststudie. – Dette er vi svært fornøyd med sier klimaingeniør Lise Gunn Karlsen. Tidligere har Borg CO2 utredet mulighetene for CO2-fangst på Øra. Dette prosjektet er lagt på is.

Portrett av Lise Gunn Karlsen.
Lise Gunn Karlsen, Klimaingeniør.

FREVAR ønsker å fortsette arbeidet, og vil nå utrede ulike konsepter for en bærekraftig forretningsmodell. Studien vil blant annet omfatte alternativer for energi, lønnsomhetsvurderinger og forretningsmodell. FREVAR samarbeider med Norsk Energi. 

FREVAR sitt forbrenningsanlegg behandler avfall fra Fredrikstad kommune, og ligger vegg i vegg med Saren Bio-El. Anleggene produserer damp fra avfallsforbrenningen til industri og fjernvarme, hvor FREVAR primært leverer industridamp.

De to anleggene til sammen, er blant de største punktutslippene for CO2 i Fredrikstad kommune, og har med de rette forutsetningene mulighet til å fange og lagre 120 000 tonn CO2/år.

FREVAR er medlem av KAN CO2, klimakur for avfallsforbrenning. KAN samarbeidet arbeider blant annet for å peke ut hvilke rammevilkår og kommersielle forhold som må etableres for å løse utfordringer knyttet til CCS fra avfallsforbrenning.

Studien som FREVAR nå har fått støtte til, har allerede startet opp og vil pågå ut året.

FREVAR med CCS kan gi store klimagassreduksjoner dersom vi finner en bærekraftig forretningsmodell, samt at rammebetingelser og støtteordningene raskt kommer på plass.