Har du tenkt på hvordan du bør kvitte deg med fettrestene etter middagen? En undersøkelse Sentio nylig utførte for Norsk Vann, viser at 21% av befolkningen kvitter seg med fettrester gjennom vasken eller toalettet (husk at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal i do). Det finnes imidlertid mye bedre metoder for avfallshåndtering av fettrester, og her får du en innføring.
Hvorfor er det et problem med fett i avløpet?
Fett i avløpsnettet er et økende problem da det fører til tette rør og driftsproblemer ved avløpsrenseanlegg og avløpspumpestasjoner. I de verste tilfellene kan kloakken slå tilbake i rørene, noe som kan føre til oversvømmelser.
I tillegg til dette kan fett i rørene føre til ubudne gnagere. Rotter er nemlig svært glade i fett, noe som resulterer i at slik avfallshåndtering kan føre til en økt rottebestand.
Gjenbruk
Ved å gjenbruke fettet sørger du for god utnyttelse av restene – samtidig som du sparer penger. Matfettet har ofte god smak fra kjøtt, krydder og grønnsaker, og passer derfor utmerket til videre bruk i sauser og smakstilsetninger. Buljongterninger kan du lage ved å helle matfettet over i isbitformer og fryse det ned – fungerer perfekt som en base til brun saus senere.
Fett i stekepannen
Fett som befinner seg i stekepannen kan du fjerne med tørkepapir, og kaste sammen med matavfallet. Dette gjør rengjøringen av stekepannen enklere, og du vil slippe en tilgriset oppvaskkum.
Frityrolje
Frityrolje bør helles over i en melkekartong og teipes igjen, slik at det kan kastes i restavfallet. Ved store mengder matolje, kan du samle dette i en plastkanne og levere det til din lokale gjenvinningsstasjon eller avfallsanlegg ved FREVAR KF.
Bruk tida til hjelp
Dersom du ikke ønsker å jobbe med flytende fett, er det et godt tips å bruke tida til hjelp. La fettet stå til det blir kaldt og stivner. Da kan du enkelt skrape det vekk, og kaste det som normalt i matavfallet.