Bilde av en mann som lager mat

Hvordan kvitter man seg med middagens fettrester?

Har du tenkt på hvordan du bør kvitte deg med fettrestene etter middagen? En undersøkelse Sentio nylig utførte for Norsk Vann, viser at 21% av befolkningen kvitter seg med fettrester gjennom vasken eller toalettet (husk at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal i do). Det finnes imidlertid mye bedre metoder for avfallshåndtering av fettrester, og her får du en innføring.

Hvorfor er det et problem med fett i avløpet?  

Fett i avløpsnettet er et økende problem da det fører til tette rør og driftsproblemer ved avløpsrenseanlegg og avløpspumpestasjoner. I de verste tilfellene kan kloakken slå tilbake i rørene, noe som kan føre til oversvømmelser.

I tillegg til dette kan fett i rørene føre til ubudne gnagere. Rotter er nemlig svært glade i fett, noe som resulterer i at slik avfallshåndtering kan føre til en økt rottebestand.

Gjenbruk

Ved å gjenbruke fettet sørger du for god utnyttelse av restene – samtidig som du sparer penger. Matfettet har ofte god smak fra kjøtt, krydder og grønnsaker, og passer derfor utmerket til videre bruk i sauser og smakstilsetninger. Buljongterninger kan du lage ved å helle matfettet over i isbitformer og fryse det ned – fungerer perfekt som en base til brun saus senere.

Fett i stekepannen

Fett som befinner seg i stekepannen kan du fjerne med tørkepapir, og kaste sammen med matavfallet. Dette gjør rengjøringen av stekepannen enklere, og du vil slippe en tilgriset oppvaskkum.

Frityrolje

Frityrolje bør helles over i en melkekartong og teipes igjen, slik at det kan kastes i restavfallet. Ved store mengder matolje, kan du samle dette i en plastkanne og levere det til din lokale gjenvinningsstasjon eller avfallsanlegg ved FREVAR KF.

Bruk tida til hjelp

Dersom du ikke ønsker å jobbe med flytende fett, er det et godt tips å bruke tida til hjelp. La fettet stå til det blir kaldt og stivner. Da kan du enkelt skrape det vekk, og kaste det som normalt i matavfallet.

Se mer på bloggen vår her.