Avfallstasjon med en mann i verneutstyr som plasserer to nye tekstiltårn for tekstilgjennvinning på FREVAR.

Nye tekstiltårn på FREVAR – gir dine brukte tekstiler nytt liv

Kirkens Bymisjon skal sortere og sørge for gjenvinning av dine ødelagte klær og gardiner etter en ny avtale med Fredrikstad kommune og FREVAR.

Fra 1. januar i år måtte alle kommuner i Norge finne en løsning for å samle inn ødelagte tekstiler, eller tekstilavfall som det heter i lovteksten. Bakgrunnen for loven er et ønske fra staten om å bruke materialene i tekstiler på nytt, som råvarer i nye ting. Det kan spare naturen for nye uttak.

I Fredrikstad ble den midlertidige løsningen ved nyttår en container på gjenvinningsstasjonen på FREVAR. Her kunne innbyggerne levere klær, sko, duker og sengetøy som ikke egner seg for videre bruk. Å finne noen som kunne ta imot de oppbrukte tekstilene og gi dem nytt liv har vært utfordrende, men endelig har det kommet en enda løsning.

– Vi har nå tegnet en avtale med Kirkens Bymisjon som har satt ut tre tekstiltårn på FREVAR, forteller virksomhetsleder for renovasjon i Fredrikstad kommune, André Svendsen.

– Vi er veldig glade for å få på plass denne løsningen slik at tekstilene som leveres får et videre liv, fortsetter han.

Redder brukbare tekstiler

Fra 6. mars vil alle tekstiler som leveres til tekstiltårn på FREVAR bli sortert og vurdert av Kirkens Bymisjon. Erfaring fra tester som er gjort andre steder viser at mange av plaggene vi anser som ødelagte faktisk har mye bruk igjen. Kirkens Bymisjon tar derfor jobben med å gjennomgå alt og redder det som kan brukes enda litt lengre. Det som anses som oppbrukt, ødelagt, eller som loven beskriver det avfall, sendes videre til gjenvinning.

– Vi henter inn alle tekstilene til våre sorteringsanlegg i Drammen og Arendal. Der går våre ansatte, og unge mennesker i arbeidstrening nøye igjennom alt. Noe har så god kvalitet at vi kan selge det i Norge. De tekstilene vi ser at er “brukt opp” sender vi til Norsk Tekstilgjenvinning slik at de gjenvinner fibrene til å bli nye fibre, mens dundyner leverer vi til Norsk Dun på Mysen til gjenvinning, forteller Hege Stenmarck, daglig leder i Kirkens Bymisjon Miljø.

– Det er også en del tekstiler som har mye bruk igjen til andre markeder enn Norge. Det sender vi til videre finsortering i Polen, så selges det videre i bruktbutikker der. Det er også en liten andel som blir bestilt av land utenfor Europa. Norske tekstiler har høy kvalitet og er ettertraktet i bruktmarkedet i resten av verden, forklarer hun.

FREVAR er også storfornøyde med at tekstilene som samles inn hos dem har et videre marked.

Viktig for motivasjonen

– Det er først i år vi har fått en egen container for ødelagte tekstiler på gjenvinningsstasjonen. At vi nå også får en god løsning for hva som skjer med disse tekstilene etter at innbyggerne har levert dem hos oss, er vi veldig glade for, sier Tove Tesdal, leder for gjenvinningsstasjonen på FREVAR.


– Vi tror det er viktig for innbyggerne som tar jobben med å sortere hjemme, å vite at tekstilene kan benyttes videre, fortsetter hun.

– Med Kirkens Bymisjon ser vi miljømessig og sosial bærekraft i praksis, sier Tesdal.

Brukbare tekstiler kan fortsatt leveres i din nærmeste innsamlingsboks for klær, som Fretex, Uff eller Kirkens Bymisjon osv.