FREVAR KF og Isegran Eiendom går sammen om løsning for permanent lagring av muddermasser.
I formannskapet torsdag orienterte de to selskapene, som begge er eid av Fredrikstad kommune, om at de har underskrevet en opsjonsavtale som sier FREVAR KF kan benytte Isegran Eiendoms tomt på Kieråsen til å avsette masser fra mudringen av farleden Borg Havn. Det tidligere steinbruddet vil da fylles opp slik at såret etter det gamle pukkverket blir visket bort, og området kan tilbakestilles.
– Det er flott å se at to kommunalt eide selskaper har funnet hverandre. Dette er løsningen vi har ventet på, sier styreleder i FREVAR Leif Eriksen.
Store fordeler
Direktør ved FREVAR, Johnny Sundby, sier de er glade for å sammen kunne tilby Kystverket en løsning på mudder-utfordringen og innseiling til Borg havn.
– Tilgang med båt til Fredrikstad er en viktig del av byens historie og identitet. Det er også viktig for flere av byens bedrifter at store skip kan legge til her for henting og levering av varer, så vi er veldig glade for at vi nå sammen kan tilby en trygg løsning for lagring av muddermassene som skal på land, sier han.
Han får støtte av administrerende direktør i Isegran Eiendom, Steinar Frølandshagen.
– Dette er en tomt med få muligheter slik den er i dag. Med dette samarbeidet kan vi både løse en utfordring for Fredrikstad, og få hjelp til å fylle opp området slik at det kan tilbakestilles, sier han.
I tillegg til Øra
Sundby forteller at lagring på Kieråsen kun er tenkt brukt for mudder som skal håndteres på land. Dette utgjør rundt 250 000 kubikkmeter, eller omtrent 100 olympiske svømmebasseng. Dette kan ikke lagres på Øra. Kieråsen skal derfor ikke erstatte Øra-deponiet, men er tenkt i tillegg til dette.
– Til forskjell fra deponiet på FREVAR, som benyttes til deponering av avfall og forurensede gravemasser, skal området i Kiæråsen benyttes til lagring av masser fra mudring, blandet med masser som trengs for å stabilisere mudderet, forklarer han.
– Deponiet på Øra er en viktig ressurs for flere av bedriftene i byen som utbyggere, entreprenører og enkelte industribedrifter som trenger å få deponiet forurensende gravemasser og produksjonsavfall, så dette skal vi fortsatt drifte videre, fortsetter han.
– Årsaken til at vi ikke kan lagre slam fra havbunnen på Øra er at forholdene her vil kreve en omfattende forbehandling av muddermassene for å gjøre det tilstrekkelig stabilt. Slik forbehandling er kostnadsdrivende, forklarer Sundby.
En tid frem
Sundby forteller at lagring av mudder på Kieråsen vil kreve en regulering. I denne prosessen vil FREVAR involvere naboer og andre interessenter for å sikre at de får med alle perspektiver.
– Vi vil invitere til både informasjonsmøter og åpne for medvirkning når vi kommer i gang, foreller han.
– Vi håper vi kan være i drift i løpet av høsten 2027, men tidslinjen er foreløpig usikker, fortsetter Sundby.
Når FREVAR åpner, ser de for seg en driftsperiode på rundt ti år. Området vil etter dette kunne tas i bruk av Isegran Eiendom igjen. FREVAR vil ha ansvar for etterdrift og at massene er sikret.
– Hva vi skal bruke denne tomten til når området er tilbakeført er for tidlig å si, men det vil helt klart ha et større potensiale enn slik det står nå, sier Frølandshagen.