Byggeplass med FARA renseanlegg under oppføring. Byggeslikt i forkant og byggekran over bygget.

Kranselag for FARA

I god gammel byggetradisjon markerer FREVAR tett tak på det nye renseanlegget sammen med konstruksjonsarbeiderne. Det er også en viktig milepæl for å redde fisk og ålegress i Oslofjorden.

– Allerede fra første stund skal det nye renseanlegget klare 75 prosent nitrogenrensing av avløpsvannet vi får inn, forteller Cristell Solberg, driftssjef for vann og avløp i FREVAR KF.

Det nye renseanlegget, FARA, skal gå i prøvedrift allerede sommeren neste år (2026), og vil være et av Norges mest moderne når det åpner. Norske myndigheter har slått fast at nitrogen truer livet i Oslofjorden og har derfor innført strenge krav til rensing av nitrogen framover. Anlegget på FREVAR blir et av de første som får dette på plass.

Samling av arbeidere i et åpent areal i et industribygg. En mann står på et podium i forkant og snakker ut mot forsamlingen. Alle har på seg verneutstyr som hjelmer og jakker.

– Når dette står klart kan innbyggerne i Fredrikstad trygt si at vi feier for egen dør. Hver gang noen i Fredrikstad trekker ned i toalettet, eller skylder ned i vasken, går dette vannet gjennom byen i rør og havner hos oss på FREVAR. I dag renser vi det for fosfor og organisk materiale. Når FARA åpner vil rensingen av dette blir enda mer effektiv, samtidig som vi også skal fjerne nitrogen. På denne måten blir alle i Fredrikstad med på å redde fisk, ålegress og andre arter i Oslofjorden som nå er truet av trådalgen, ofte omtalt som lurv, forteller Solberg.

– Dagens anlegg er utfordret på kapasitet, men det nye anlegget er dimensjonert for 122.000 innbyggere i Fredrikstad og Hvaler i 2050, sier hun.

Innenfor tid og budsjett

På kranselaget for FARA får arbeiderne hos AF Gruppen, Eliquo PMI og Cambi, samt alle deres underleverandører kake og kaffe. De har stått på sent og tidlig de siste månedene for å reise bygget med en grunnflate på 11.500 kvadratmeter.

Arbeidere med verneutstyr som hjelm og jakke, står i kø for å dele opp og spise fire marsipankaker dekorerte med blomster og bilde av et bygg.

Se bilder direkte fra byggeplassen på byggkameraet.

FREVAR setter stor pris på innsatsen som er lagt ned både fra arbeiderne og prosjektorganisasjonen i PPM Prosjekt, og er stolte over at FARA leverer på både tid og budsjett.

– Dette prosjektet har en ramme på 2,3 milliarder kroner. Det mange ansatte og et enormt detaljnivå i både prosjektering og oppfølging, forteller direktør på FREVAR, Johnny Sundby.

– Jeg er både stolt og glad over at vi ser ut til å kunne dra dette i land i tråd med budsjett og fremdriftsplan, spesielt i en tid med svak kronekurs og en urolig verden, fortsetter han.

Omkobling en suksess

Mens arbeiderne sørger for at bygget reises, jobber FREVAR parallelt med å gjøre klar rørsystemet inn mot anlegget slik at det skal stå klart til å sende avløpsvannet til FARA når det åpner.

– Dette er også en jobb vi må si oss veldig fornøyde med, sier Sundby.

– Her hadde vi fått tillatelse av statsforvalter til 16 dagers nedetid i forbindelse med denne omkoblingen.
Vi klarte det på vesentlig kortere tid, og med et totalt utslipp mindre enn det som renses i løpet av et døgn, forteller han.

FARA-anlegget vil begynne prøvedrift sommeren 2026. I en periode vil gammelt og nytt anlegg kjøre parallelt.